maandag 18 oktober 2010

magazines maken - les 1

Het was nooit de bedoeling dat Rock ‘n’ Roll Highschool een uitgeverij zou worden, maar soms gaan dingen anders dan verwacht. Ergens in 2006 leek het ons leuk een blaadje te maken en ineens zijn we 3 glossy magazines, een boek en een berg andere publicaties verder. Sommige dingen maken we in opdracht, maar het blijft toch het allerleukste om gewoon zelf iets te bedenken en uit te voeren. In 2006 hadden we echt geen idee hoe je een magazine maakt. Nu wist ik in 2001 bijvoorbeeld ook nog niet hoe je een btw-aangifte moet doen en dat bleek niet zo heel ingewikkeld, dus het leek me dat een magazine maken ook wel gaandeweg te leren was. En dat was ook zo, maar het was best handig geweest als iemand ons even op een paar dingen gewezen had. Waarschijnlijk hadden we daar dan niet naar geluisterd, want zo eigenwijs zijn we ook wel weer, maar toch. Voor alle aankomende magazinemakers vandaag les één.

Je kunt nog zulke leuke dingen schrijven, echt indruk maakt het pas als het mooi is opgemaakt, dus ga op zoek naar heel erg geweldige vormgevers.

Hoe herken je heel erg geweldige vormgevers:

  • Ze maken logischerwijs heel erg mooie dingen.
  • Ze zijn snel. Als je vraagt of ze de tarievenkaart voor de advertentieverkoop kunnen opmaken, doen ze dat binnen een dag zodat je aan de slag kunt.
  • Ze zijn niet beledigd als je iets niet mooi vindt en roepen dan niet dat je het gewoon niet snapt.
  • Ze denken op gepaste wijze mee. Op gepaste wijze mee denken is bijvoorbeeld: “we  hebben nog wat ruimte over, dus zou het geen goed idee zijn om dit artikel over 2 pagina’s te verdelen zodat de foto’s mooier uitkomen?” Op ongepaste wijze meedenken is bijvoorbeeld: “ik vond dat artikel echt helemaal niet interessant, dus ik heb het wat ingekort.”
  • Ze snappen dat wanneer je dagenlang op een tekst hebt zitten zwoegen, je het graag leesbaar terug wilt zien. Als een vormgever elke tweede alinea op z’n kop zet voor een speelser effect, is ie niet heel erg geweldig.
  • Ze raken niet geïrriteerd als je door geldgebrek geen goeie foto’s kunt aanleveren, maar maken gewoon het beste van het lage resolutie stockmateriaal dat je doorstuurt.
  • Ze geven je het gevoel dat het allemaal goed gaat komen, ook als je twee weken voor alles naar de drukker moet ineens met 10 lege pagina’s blijkt te zitten door tegenvallende advertentieverkopen.

Heel erg geweldige vormgevers kunnen best onervaren zijn, maar als je nog nooit een magazine hebt gemaakt, doe je er verstandig aan om vormgevers te vinden die precies weten wat ze doen. Dat is onze redding geweest bij het eerste magazine. Hoe erg wij ook aan liepen te klungelen, zij bleven rustig en zorgden ervoor dat alles keurig op z’n plek terechtkwam. (Wij: “Ja, we hebben hier dan nog een stukje tekst dat er wel bij hoort, maar toch ook niet echt…” Vormgevers: “Oh, dan maken we daar toch een kadertje van.” Wij: “Een kadertje? Och natuurlijk, dat kan ook nog!!”) En dat is precies wat je als onervaren bladenmaker nodig hebt.

(Laten we dan meteen even van de gelegenheid gebruik maken om iets tegen alle heel erg geweldige vormgevers van Nederland te zeggen: het heeft geen zin ons te mailen om je diensten aan te bieden. Wij zijn namelijk al voorzien van heel erg geweldige vormgevers en daar blijven we mooi trouw aan.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten